25 december 2022

2022 november Bronlaak Oploo

Excursie naar Bronlaak met KBO.
Op vrijdag 25 en donderdag 24 november zijn we met de KBO op excursie geweest naar Bronlaak . Bronlaak ligt tussen Elsendorp en Oploo verscholen in de bossen. Het is een prachtig landgoed waar mensen met beperkingen en talenten het dagelijks leven delen. Er zijn in totaal 196 woonplekken op Bronlaak en het bestaat 75 jaar. We kregen een rondleiding over heel het park en onze begeleidster vertelde ondertussen wat er allemaal op het park gebeurd . Er wordt gericht gewerkt op de mogelijkheden en de talenten van de bewoners. Zo is er een grote tuin waar allerlei groenten op biologische manier wordt geteeld , ze zijn er volledig zelfvoorzienend en wat men niet nodig heeft wordt in de boerderijwinkel verkocht . Er is een kleine kaasmakerij , een pottenbakkerij , er lopen kippen , enkele varkens en ook enkele koeien. Er wordt kachelhout gemaakt en men maakt ook zelf compost wat weer in de tuin wordt gebruikt. Het is bijzonder om te zien hoe deze mensen met hun beperkingen toch tot een waardevolle dag invulling komen. Wat is het toch goed dat er zulke tehuizen zijn. Na de rondleiding was er nog koffie/thee met een lekker stuk appelgebak wat ook weer door de mensen zelf was gebakken. Het was een leuke leerzame middag waar we met 16 en 17 personen aan deelnamen.